top of page

אנחנו חיים בתקופה מקוונת. ההתפתחות המואצת של הטכנולוגיה בשנים האחרונות, והחיבור לאינטרנט מכל מקום ובכל זמן, מאפשרים גישה למאגרי ידע אדירים, שפתוחים לכל מי שהסקרנות זורמת בעורקיו.

מציאות זו יוצרת מצב שבו המורה בבית-הספר אינו משמש כמקור הידע הבלעדי כבעבר, והתלמיד של זמננו שואב ידע ולומד ממקורות רבים הנגישים לו גם מחוץ לכתלי בית-הספר.

 

אין לטעות ולחשוב שבימינו תפקיד המורה כבר אינו רלוונטי - ההיפך הוא הנכון! אמנם המורה כבר אינו משמש כמקור הידע אך יש לו תפקיד חשוב ומכריע בתיווך של הידע.

במציאות של ימינו, שבה אנו מוצפים במידע מכל עבר, אנו נדרשים לכלים ומיומנויות, כמו: איתור מקורות מידע רלוונטיים, הבחנה  בין עיקר לטפל, פיתוח חשיבה ביקורתית ועוד. שפע המידע אינו מייצר רק עומס אלא גם בלבול, וכאן נכנס תפקידו של המורה כמי שמסייע לתלמידיו להבחין בין טוב לרע. אם כך, מלאכת התיווך מתבטאת הן בהקניה של כלים ומיומנויות והן בהצבת מודל ערכי.

 

הִשְׁתנוּת התפקידים מציבה אתגר גדול בפנינו, המורים, שכן אנו נדרשים להניח בצד את כל מה שהכרנו עד היום ולאמץ דפוסי עבודה חדשים. השינוי הוא אינו רק על פני השטח אלא מחייב שינוי תודעתי עמוק.

 

חוקר המדיה המפורסם, מרשל מקלוהן, אמר ש"אנחנו יוצרים את הכלים שלנו, ואז הכלים שלנו יוצרים אותנו". ובכן, מה שנדרש היום זה ליצור כלי, שמעצם השימוש בו - יתחולל השינוי התודעתי ויתקיימו תהליכים של למידה משמעותית. מודל ההוראה "מקוונים גבוה" בא לתת את התשובה לכך.

 

​​"מקוונים גבוה" הינו מודל הוראה המאפשר להטמיע בבתי-הספר גישות חדשניות להוראה בשילוב של כלים מקוונים. המודל מתבסס על רעיונות שכולנו מכירים, ואפילו מסכימים עליהם, כמו: "למידה משמעותית" ו"מיומנויות של המאה ה-21", ונותן להם ביטוי מעשי בשטח. 

המודל מבוסס על מרחב למידה אינטרנטי, שמתקיים לצד ההוראה בכיתה, והוא כולל מאגר מקורות מידע אינטרנטיים, אתגרי-רשת (מטלות יצירתיות), מחברות-רשת (תיקי עבודות), תערוכות, מחווני הערכה ומאגר כלים ומיומנויות. 

 

המודל פותח על ידי זהר טלמור-רוטבליט, והוא מיושם כיום בהצלחה בבית-הספר "עמקים-תבור" שבקיבוץ מזרע, במסגרת הוראת אזרחות ו"תרבות ישראל ומורשתו" בחטיבת הביניים. ניתן להתרשם מאופי המטלות על ידי ביקור במאגר המטלות.

 

המודל "מקוונים גבוה" נסמך על מספר עקרונות עיקריים:

למידה באמצעות חקר וגילוי

במסגרת המטלות התלמידים מתבקשים "להתפלש" במרחב האינטרנטי ולמצוא (או ליצור) חיבור בין מקורות המידע הוירטואליים לבין חומר הלימוד. מרחבים נוספים שמאפשרים תהליכים של חקר וגילוי הם הסביבה הפיזית של התלמיד וכן עולמו הרגשי.

תוצרי למידה יצירתיים

המטלות אינן בודקות ידע אלא פונות לדרגי חשיבה גבוהים יותר (כמו: הבנה, ניתוח, סינתיזה והערכה). המטלות אינן מבקשות לקבל תשובות חד-משמעיות (אין נכון או לא נכון) אלא דווקא לתת ביטוי למגוון רחב של מחשבות, דיעות, רגשות ורעיונות, שמתקשרים לחומר הלימוד. 



הערכה מעצבת

במודל זה נניח בצד את המרדף אחר תשובות חד משמעיות (נכון / לא נכון), ונפנה לדרגי חשיבה גבוהים יותר (כמו: הבנה, ניתוח, סינתזה והערכה). ההערכה מתבצעת באמצעות מחווני הערכה הכוללים מדדים שונים. כאשר ניתנת לתלמידים הערכה מעצבת, הם מוזמנים לשכלל את מטלותיהם ועל ידי כך לשפר את ההערכה.

למידה שיתופית

עבודות התלמידים מוצגות בתיקי עבודות וגלויות לעיני כל חברי הכיתה, וכך התלמידים מזינים אלה את אלה בידע שהם רוכשים ובתהליכי למידה. במסגרת התהליך המתמשך, מתבקשים התלמידים להציג את עבודותיהם בכיתה ולהגיב על עבודות של חבריהם. 



 

הקניית כלים ומיומנויות

האתגרים שמזמן לנו "העולם החדש" מחייבים מורים לשים את הדגש דווקא על הקנייה של כלים ומיומנויות למידה, כמו: איתור מקורות מידע, חשיבה ביקורתית, חשיבה יצירתית, יכולת לעבוד בצוות וכו'. המודל "מקוונים גבוה" נותן מענה לצורך של התלמידים ללמוד כיצד לגשת לידע, ולא רק להבין את הידע עצמו.

bottom of page